helART Alkotóműhely

Szerelemprojekt, avagy miért is kezdtünk stencil gyártásba ?

helga
helga
2020.05.29 07:41

Amióta bútorokat festek, mindig küzdöttem a megfelelő stencilek beszerzésével!

A legnagyobb gondot számomra az okozta, hogy sohasem találtam olyan mintát ami éppen megfelelt volna, ezért mindig kompromisszumot kellett kötnöm!

Kb . 1,5 évvel ezelőtt, amikor Istvánnal elkezdtünk együtt dolgozni, merült fel először a gondolat, hiszen az ő CNC marógépe egyértelműen kiváló erre a feladatra!

Aztán annyi minden más történt, hogy nem jutott idő kivitelezni a projektet, egészen idén márciusig

Kb . 1,5 évvel ezelőtt, amikor Istvánnal elkezdtünk együtt dolgozni, merült fel először a gondolat, hiszen az ő CNC marógépe egyértelműen kiváló erre a feladatra!

Aztán annyi minden más történt, hogy nem jutott idő kivitelezni a projektet, egészen idén márciusig.

 

Mivel én a kreatív részét viszem a dolognak, vagyis leginkább csak kitalálom, hogy mégis mit csináljunk, a kivitelező pedig István, ezért valójában akkor indulhatott el történet, amikor már az ő fülébe is bekerült a bogár a PVC fólia vágását illetően.

 

Az első darabok teljesen véletlen szerűen készültek, hiszen ott még nem a minta, hanem az anyag és az elkészülés módja volt a fő szempont, aztán amikor úgy láttuk, hogy megvan a technika és a megfelelő anyag (nyilván ezt csak akkor láttuk így), akkor kezdtem elárasztani őt mint ötletekkel.

Az én nagy kedvenceim, a retró stílusú, geometriai minták megrajzolásával kezdtük, majd jöttek a cizelláltabb, ornamentikák és különböző figurák.

                            

Több fontos szempont is van, amikor egy mintát kiválasztunk :

1, Habár a Pinteresten millió letölthető, akár vektoros formátumú minta is található, mégsem szerettük volna ezeket egy az egyben felhasználni, hiszen az nem a miénk!

2, A minta vektorizálhatósága, ami azért fontos, mert rendkívül időigényes és bonyolult feladat, hozzáteszem én nem is értek hozzá, szóval ezt is István csinálja.

3, A minta vághatósága, azaz hogyan viselkedik az alapanyag , a minta és a gép amikor összetalálkoznak (akadt egy két gombóccá olvadt darab :)

                         

A geometriai mintákkal nem is volt gondunk, hiszen azok többnyire egyenes, vagy íves vonalak ismétlődéséből állnak össze, ellenben a florális, kicsit folkos, népies vonalra kerestem a megoldást és viszonylag hamar meg is találtam, méghozzá Fodorinda, Juli személyében, aki örömmel vállalta a megrendelést és készített nekem ilyen jellegű mintákat.

Jelenleg 3 -féle Fodorinda stencil van a kínálatban, de mindenképpen tervezem, hogy egyes típusokból egész sorozatok készülnek majd. A Madártkert fantázia nevet kapott pávás minta például nagy kedvencem és mindenképpen tovább szeretném majd vinni a motívumot.

                           fodorinda_korminta_sablonmadarkert_pava_stencilsorminta

 

És végül ami az én tapasztalataim és a gép lehetőségeit tekintve szintén nagyon fontos, hogy az elkészült stencil strapabíró, sokszor használható, jól tisztítható legyen. Emiatt esett a választásunk a 0,5 mm vastag, transzparens PVC fóliára, mert ezeket használhatod festékkel, pasztával, waxxal, tényleg bármelyik technikához kiváló. Tudsz vele 3D mintákat készíteni falra, vagy bútorra, festett mintát fára vagy textilre!

 

Jelenleg már több mint 30 -féle minta közül választhattok a webshopban, többnyire 2 különböző méretben!

 

Minden mintából van egy saját példányom, amit a műhelyben, a bútorfestés, falfestés, transzferálás workshopokon ki is próbálhattok !

 

Az elmúlt pár hétben, szanaszét teszteltem a stencileket és ez alapján fejlesztjük őket a számotokra folyamatosan, de természetesen annak is nagyon örülök, ha tőletek érkezik visszajelzés, legyen az pozitív, vagy negatív, hiszen ez rengeteg segít a munkánkban!

Ha van jó ötleted, keress meg vele nyugodtan!