helART Alkotóműhely

Stencilek- Hogyan használd, mire figyelj?

helga
helga
2020.06.12 06:28
Stencilek- Hogyan használd, mire figyelj?

Hogyan használd a stencilt?

 

stencilekkel bármit megfesthetsz

Az előző bejegyzésben már leírtam, illetve elmeséltem nektek a miértet, vagyis, azt, hogy azért is kezdtünk stencilek gyártásába, mert sem megfelelő mintát, sem megfelelő minőséget nem egykönnyen találtam a piacon.

A mai bejegyzésben arról lesz szó, hogy mi is a titka a stencilek használatának!

 

Amikor én először festettem stencillel, nagyon nem sikerült a minta : elfolyt, aláfolyt, nem szabályos körvonalak alakultak ki, csak egy festék paca a felületen. Másodikra is ilyen lett.

Harmadik alkalommal már szkeptikusan álltam hozzá, de előtte amit csak erről találtam a neten, youtubeon és különböző facebook csoportokban, azt elolvastam. Mivel ez kb 3 éve történt, így akkor még nem túl sok infó állt rendelkezésre a témában, sőt sajnos ma sem sokkal jobb a helyzet.

 

Pedig a stencillel festés vagy 3D mintázás nem olyan nagy ördöngösség, a workshopokon is pikk pakk megtanulják a résztvevők! Igazából egy TITKA van : a TÜRELEM ( na meg a jó stencil)

könnyű használat, szép végeredmény

 

Első körben fontos, hogy jól rögzítsd a felületre a stencilt, maszkoló szalaggal, ne tudjon elmozdulni és ragaszd ki esetlegesen azokat a minta részeket, amit nem szeretnél lefesteni.

A rögzítéshez ma már lehet kapni stencil ragasztó sprayt is, de szerintem teljesen felesleges, maszkoló szalag is tökéletes a célra.

 

Festett minta esetén szinte mindegy milyen fajta stencilt használsz, a vékonyabb is megfelel, bár tapasztalatom szerint, ha nem szeretnél sokat vesződni, akkor ez esetben is sokkal jobban jársz a minimum 0,35 mm vastag anyagú sablonnal. Ezért is született meg nálunk az elején az a döntés, miszerint kizárólag vastag anyagot vágunk, mert az minden szempontból használhatóbb és tartósabb.

marokkoi_stencil festve

Kétféle eszközzel festhetsz, szivacs vagy stencilező ecset segítségével. Mindkettőnél ugyanaz a technika, kisebb felületeknél én jobb szeretem az ecsetet, nagyobbnál a nagy méretű szivacsot, ami egészen nagy, pl fal felületek esetén akár henger is lehet.

 

Egy külön felületre tegyél ki kis mennyiségű akril vagy kréta festéket. Ebbe fogod mártani az eszközödet. Nagyon kevés festéket vegyél fel és először itasd le egy papírtörlőn a felesleget, akkor jó mennyiség, amikor már éppen csak nyomot hagysz a papírtörlőn! Függőlegesen tartva az eszközt, finom ütögető, pumpáló mozdulatokkal menj végig a mintán, nem baj ha halvány, inkább ismételd meg akár 3szor is a folyamatot, mert ha egyszerre próbálod, a sok festék hajlamos befolyni a minta alá és elrontja a végeredményt!

Közben a ragsztószalagot az egyik oldalon megbontva alá is tudsz kukkantani, így láthatod, ha esetleg valahol még kimaradt ez rész. Ha készen vagy, óvatosan vedd le a mintát, nem kell megvárni a száradást!

 

3D minta esetében annyiban más a helyzet, hogy kizárólag 0,35 mm_-nél vastagabb stencillel érdemes dolgozni, a tökéletes eredmény érdekében. A stencil vastagsága fogja megadni a mintád kiemelkedését a felületből, amit aztán további technikákkal fokozhatsz.

paszta stencil 3D

A 3 D mintákhoz rengeteg fajta paszta, struktúra kapható a piacon, szerintem nem mind alkalmas a feladatra, de én nem is igazán használom őket, maximum fémes, metál hatásokhoz.

Amit én javaslok, az egy filléres alapanyag : Vizes bázisú folyékony fa , ezen belül is nekem a Borma márka vált be : jó az állaga, gyorsan szárad, színezhető !

 

Ha nem sima felületet szeretnél, keverhetsz bele homokot, színezheted kréta vagy akrilfestékkel, tehetsz bele csillámport is akár!

borma fatapasz 3D mintához

Tubusos kiszerelés, így könnyedén rá tudod nyomni egy műanyag glettelő spatulára, vagy akár egy kiszuperált, már nem használt plasztik kártyára. A stencil rögzítése (ugyanúgy mint festék estén) után, a spatulát 45 fokban tartva kell belehúzni az anyagot a mintába, egy mozdulattal, mintha csak hibát vagy szúlyukat javítanál! Fontos hogy ne simogasd újra és újra az anyagot, mert akkor hamar betologatod a sablon alá és nem sikerül a mintád!

Mindenképpen azonnal vedd le a sablont, mert a fatapasz gyorsan szárad és később már megsértheti a mintád körvonalait!

3D végeredmény

Ha a felület megszáradt, sokféle módon dekorálhatod, kiemelheted, de ez már egy következő bejegyzés témája lesz!

 

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdés merül fel, keress nyugodtan !

 

Jó munkát és kikapcsolódást, felhőtlen alkotást kívánok !

 

helga